perjantai 10. syyskuuta 2021

Ulosottoselvitys

 Kävin tällä viikolla ulosottovirastolla tekemässä ulosottoselvityksen. Mennessä voi todeta, että olo oli jännittynyt ja hermostunut, kuitenkin ajatuksissani oli, että tällä reissulla saa osviittaa siihen, miten käy asunnon, autojen ja yrityksen.

Itse tapaaminen alkoi hyvin, ulosottomies oli ystävällinen ja asiallinen, ei ollenkaan liian jäykkää touhua. Alussa käydään läpi kaikki yleiset tiedot ja lakisääteinen osuus, jossa kerrotaan, että ei saa valehdella tai jättää tietoja kertomatta rangaistuksen uhalla. Sitten alettiin porautua asiaan eli kysyttiin mistä velat ovat syntyneet? Omalla kohdalla vaikea kysymys, koska kyseessä on monesta purosta muodostunut homma, koitin kuitenkin parhaani mukaan kertoa. Siitä, miksi homma oli nyt kriisiytynyt, oli paljon helpompi kertoa. Tämän jälkeen käytiin läpi omaisuus ja niihin liittyvät velat, eli auto ja asunto.

Sitten alettiin päästä asiaan, eli käytiin läpi alkuun palkanulosmittaus, mikä oli lähtenyt jo käyntiin. Positiivinen yllätys oli, että palkan lisäksi tulevia kulukorvauksia ei ulosoteta eli ne saan kokonaan itselleni, jos pysyvät järkevällä tasolla, eli palkkaa ei yritetä maksaa kulukorvauksina. Olin jostain saanut ajatuksen, että näistä ulosotetaan osa, luultavasti sotkenut jossain kohdassa maksuvaran kanssa, missä tuloksi lasketaan puolet päivärahoista ja kilometrikorvaukset vähennettynä verottajan hyväksymällä vähennyksellä.

Käytiin myös läpi pientä yritystä, jonka omistan ja minkä kautta teen keikka hommia oman toimen ohella. Kävimme läpi, millaisia summia tavallisesti firman läpi kulkee ja miten ne päätyvät minulle (verottomina kulukorvauksina pääasiassa). Ensimmäinen helpotus oli, että ulosottomies totesi, ettei yrityksellä ole niin paljoa arvoa, että kannattaisi ulosottoon ryhtyä sen osalta, yritys siis saa jatkaa eloaan. Tosin todettiin, että jos yrityksen arvo alkaa nousta voi tilanne muuttua, ajatus tässä varmastikin, etten rupea yritykseen säästämään rahaa salaa ulosotonulottumattomiin. Positiivinen yllätys tuli tässäkin kulukorvausten osalta, vaikka kerroin rehellisesti, etten itselleni palkkaa nosta vaan maksan km-korvauksina ja päivärahoina mitä pystyn, niin silti korvauksia ei ulosoteta. Jos taas muilla keinoin otan rahaa ulos yrityksestä, kuten osinkona tai palkkana, menee siitä kaikki ulosottoon. Jos palkkaa maksan, niin se on lisätyötä ja ulosottoon menee 1/3 osa.

Tämän jälkeen siirryttiin puhumaan omaisuudesta ja vedettiin matto alta. Ulosottomies totesi, että kodissa on aika paljon omaisuutta kiinni ja sen realisoimalla saisi hyvin rahaa velanmaksuun. Tässä kohdassa tuntui aika pahalta, pessimisti ei pety mutta kun on mennyt syntymään ikuiseksi optimistiksi, niin ei ollut oikein valmistautunut tähän kommenttiin. Lisäksi aiemmin velkaneuvonnassa olivat todenneet, etteivät usko, että taloa ulosotto veisi.
Toki jos talo myytäisiin, niin siitä voisi saada kymmeniä tuhansia velkoihin. Lopputulos olisi silti se, että koti lähtisi alta ja velkaa jäisi sen sata tonnia, eli asunnon myynti ei ole ratkaisu, jolla koko homma kuitataan ja sitten voisi aloittaa alusta vaan oltaisiin silti vielä kauan ulosoton asiakkaana.

Päätöstä asunnosta ei ulosotto vielä tehnyt, mutta vihjailtiin siihen suuntaan, että se edessä vielä on. Tässä kohdassa sen verran sekavassa tilassa olin, että loppu tapaaminen meni vähän ohi, mutta uskoisin, että tässä koitettiin kannustaa myymään talo itse tai puolisoa lunastamaan minut ulos. Toinen vaihtoehto on hakeutua velkajärjestelyyn, jossa talo säilytetään.

Tämän jälkeen käytiin vielä autot läpi, mutta niistä todettiin, ettei ulosottoa tehdä, autoissa arvo ja osamaksun velka kävelevät käsikädessä, eli velkojille niistä ei iloa olisi. Alun perin ajatukseni oli nyt alkuun maksaa ulosoton ulkopuoliset velat, kuten nämä autorahoitukset, nopeasti pois. Nyt mietin, että voi olla, että en uskalla maksaa autoja, koska jos ne ovat velattomia, niin joku voi pakko myydä ne pois.

Kysyin siitäkin voinko säästää ollessani ulosotossa, säästää ei kuulemma saa, mutta kun korjasin että meinasin paljonko tilillä saa olla rahaa ennen kuin ottavat sen talteen, niin sain vastaukseksi että 1.5 kertaa suojaosuuden verran, omalla kohdallani tämä on siis 1755€. Ihan tuonne rajalle en pyri, mutta jos tonni ylimääräistä olisi tilillä odottamassa sitä seuraavaa katastrofia (hajoavaa kodinkonetta tai vastaavaa), niin voisi vähän rauhallisemmin yönsä nukkua.

Kaiken kaikkineen käynti ja selvitys olivat ihan asiallisia ja rentoja, asiat vain ikäviä.
Nyt ajatukseni on ottaa yhteyttä velkaneuvojaan, jotta saisin tarkemman kuvan mitä tuo velkajärjestely pitäisi sisällään kaikkinensa omalla kohdallani ja näkeekö neuvoja sitä vaihtoehtona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Q1 seuranta

  Oho, voisi joku sanoa. Ei yksi vaan kaksi kuukautta jäi välistä ja nyt jo maaliskuussa mennään. Tehdään nyt siis maaliskuun seurannan sija...