maanantai 16. marraskuuta 2020

Kirjeitä, kirjeitä...

Tänä päivänä, kun postia ei enää juurikaan tule vaan kaikki tulee sähköpostiin tai e-laskuna verkkopankkiin on hyvin huomannut mihin lainaongelmat johtavat, nyt sitä postia riittää. Joskus kuullut sanottavan, että kirje tai kortti lämmittää vastaanottajaansa, lähinnä näinä päivinä kylmää olisi oikea sana.

Ensimmäiset laskut tulivat toki sähköpostiin ja verkkopankkiin mutta huomautukset ja nyt ensimmäiset ilmoitukset velkojen irtisanomisesta tulevat ihan perinteisillä kirjeillä. Sen lisäksi tekstiviestejä, sähköposteja ja puhelinsoittoja tulvii kaikilta velkojilta. Sen olen nyt jo ymmärtänyt, että vahingossa jokin lasku ei kyllä jää maksamatta.

Ymmärrän nyt hyvin miksi osalla jää kirjeet kokonaan avaamatta ja ne tungetaan vain piirongin laatikkoon odottamaan tulevaa, sen verran ahdistavaa on tämä hetki. Itse olen päättänyt ja ainakin toistaiseksi päätöksessäni pysynytkin, että avaan kaikki tulevat kirjeet, jotta olisin edes jollain tasolla kartalla missä mennään.

Tällä hetkellä 3 velkojaa (reilusta 20:stä) on ilmoittanut eräännyttävänsä lainan tässä marraskuun aikana ja siirtävänsä ne perintään. Näiden ensimmäisten kanssa pelaan aikaa ja yritän kartuttaa mahdollisimman hyvää varakassaa tulevan varalle, mutta myöhempien kanssa ajatukseni on oikoa vaatimalla vapaaehtoisen perinnän sijaan suoraan oikeudelliseen perintään menemistä, jotta edes vähän kuluja säästyy. Tämä sillä ajatuksella, että kun aikanaan ulosotto alkaa ja palkasta tietty osa lähtee, niin saman verran viedään, oli ulosotossa sillä hetkellä 3 tai 23 velkaa. Toki jos ensimmäisten ulosottoerien aikaan olisi vähemmän velkoja ulosotossa näille tulisi alkuun isommat lyhennykset.

Olin tekemässä veloistani listaa tänne blogiinkin mutta tajusin että käytännössä kaikki velkojat vaihtuvat, kun perintä alkaa, näin ollen päätin, että teen postauksen veloistani siinä vaiheessa, kun ulosotto oikeasti alkaa ja velkoja on ulosotossa asti.

Tänään taas maanantai ja kahden kirjeettömän päivän jälkeen pääsee katsomaan mitä posti on tullessaan tuonut.

2 kommenttia:

 1. Mukavaa, että olet rohkaistunut kirjoittamaan asiasta. Paljon on puhuttu mediassa koronan vaikutuksista ja eritoten siitä, miten se tulee aiheuttamaan kasvua maksuhäiriömerkintöjen ja ulosottojen määrissä. Lähden ehdottomasti seuraamaan taivaltasi ja pidän peukut pystyssä, että selviät ja kaikki menee hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =)
   Mediassa on tosiaan uumoiltu että korona tulee laukaisemaan merkinnät aivan uudelle tasolle ja itse uskon myös näin käyvän. Osin koronan aiheuttamien lomautusten sekä irtisanomisten takia ja toisaalta nyt tehtyjen lainaamisen tiukennusten takia. Osa lainan tarjoajista lopetti lainaamisen kesällä kun 10% korkokatto astui voimaan, mikä voi lyhyellä tähtäimellä näkyä myös piikkinä kun lainahanat menee osalta yhtäkkiä kiinni. Toki tämä pidemmällä tähtäimellä varmasti lukuja parantaa, mutta olettaisin että talvesta tulee kiireinen velkaneuvonnalle, perintäfirmoille ja ulosotolle.

   Poista

Vuosi takana

 Tosiaan kuten jo kuukausittaisessa seurannassa totesin, on nyt vuoden verran ulosottoa takana. Seuranta on ollut vähän haastavaa koska ulos...