perjantai 29. joulukuuta 2023

Vuosi 2023 ja suuntaviivoja vuodelle 2024

 Alkaa olla vuosi pikkuhiljaa paketissa ja aika katsoa varovasti olan yli mitä tulikaan tehtyä.

Listasin taas rinnan tilanteen nyt ja vuosi sitten, näkyvää parantumista on se, että ulosotosta on kaksi riviä vedetty nollille ja ulosoton ulkopuolelta yksi. Tuo ulkopuolinen S-pankin laina olikin toinen tälle vuodelle asetetuista tavoitteista. Toinen tavoite oli maksaa ulosottoon 15 000 € vuoden aikana, tästä jäätiin, sillä maksuja kertyi vain 13 550 €. Näistä pääomalle meni 3850 €, korkoihin 8 920 € ja ulosottomaksuihin 780 €. Ulosottomaksut sentään loppuivat viime kesänä, mutta jatkunut korkojen nousu piti huolen siitä, ettei rahaa pääomalle sen enempää ohjautunut.

Yksi syy miksi 15 000 € ei tullut täyteen oli ulosoton uudet käytänteet vapaakuukausien suhteen, minullekin myönnettiin yksi vapaakuukausi pyytämättä, mikä tietysti johti jo yksinään 1 000 € pienempään ulosottokertymään.

Ensi vuodelle suojaosuuksia nostetaan jälleen, suoraanhan tuo ei omalla kohdalla vaikuta, edelleen 1/3-osa palkasta ulosmitataan, ainoastaan mahdollisen ylimääräisten tulojen osuessa kohdalle nousee tuo 4 x suojaosuuden raja ylemmäs. Samaisessa jutussa on muuten mielenkiintoinen lausahdus:
Ulosmittauksen laskentasäännöt on tarkoitus uudistaa hallituskauden aikana kokonaisuudessaan ja tässä yhteydessä tullaan arvioimaan uudelleen ulosoton suojaosuuden tasoa ja oikeudenmukaista ulosmittauksen määrää kaikissa tuloluokissa.
Jäämme siis odottamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Mietin hetken mitä uudenvuoden lupauksia tai tavoitteita sitä ensi vuodelle asettaisi. Olen varovaisen toiveikas, että ensi vuonna ulosottoon päätyisi vähän enemmän rahaa kuin tänä vuonna, pidetään siis sama tavoite kuin tänä vuonna:

1)      1) Ulosottoon 15 000 €.

Kohoavien korkojen takia tosin voi olla, että ainakaan ensimmäisellä vuosi puoliskolla ei velkamäärä juurikaan lyhene, toivottavasti jo kesällä korot tulisivat vähän alaspäin.

Aiemmin vähän arastelin auton velan maksaista pois, jottei auto ala kiinnostamaan ulosottoa liikaa, mutta nyt aika on tehnyt tehtävänsä ja sanoisin ettei noin vanhaa autoa enää ulosmitata. Näin ollen toinen tavoite vuodelle 2024 on:

2)      2) Autolainan pois maksaminen.

Tuolla saadaan samalla joka kuukaudelle vapaata kassavirtaa noin 140 €, mikä varmasti tulee tarpeeseen, kun vaikuttaa että inflaatio kyllä hidastuu mutta ei ole mihinkään katoamassa. Normaali eläminen siis maksaa aina vain enemmän.

Tämän enempää ei uskalla luvata, sen verran epävarmuutta on ilmassa, mutta jotenkin tuntuu, että kai se tästä, katsotaan kuin käy.

Kiitän lukijoita kuluneesta vuodesta, tilastoista näkyy, että viimeiseen vuoteen on tämä blogi avattu reilut 10 tuhatta kertaa (noin 10 600), joten uskotaan että edelleen jotakuta nämä minunkin juttuni kiinnostaa. Jatketaan matkaa taas ensi vuonna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Q2 seuranta

  En kyllä lupaa enää aikataulusta mitään… 🙊 On ollut aika vauhdikasta tässä viime kuukaudet ja viime aikoina nauttinut ennemmin kesästä ku...