tiistai 27. heinäkuuta 2021

Onko toivoa?

 Pyörittelin tässä aikani kuluksi Excelissä laskelmia siitä, miten ulosotto voisi mennä ja kauanko siinä menee, vai tuleeko ensiksi vastaan 15 vuoden vanhenemisaika. Lähinnä ajatus oli selvittää omassa päässä, onko tässä mitään toivoa saada velkoja oikeasti maksettua, ennen kuin ne vanhenevat.

Miksi asia kiinnostaa johtuu siitä, että jos velat meinaavat vanhentua uskoisin ulosoton kuittaavan omaisuutta vielä viime metreillä, jos sellaista on. Ja 15 vuoden päästä löytyy, ei vielä ihan velaton, mutta melkein velaton talon puolikas, mikä varmastikin lähtisi siinä kohtaa alta.

Itse lukuihin, jotka sisältävät tässä välissä vielä rutkasti epävarmuutta, johtuen siitä, että kaikki velat eivät vielä ole tulleet ulosottoon. Oletan että ulosotto alkaa elokuun lopussa, vieläkään kun ulosottomiehestä ei ole kuulunut mitään - luultavasti kesälomilla. Olen laskuissani olettanut, että velka pääoma tuossa kohti olisi 144 000€. Tuota lähdetään lyhentämään 943€ kuussa, mikä on minun tuloillani kuukautinen ulosotto. Velkaa kasvattaa joka kuukausi korko (laskennassa käytetty 7%) ja ensimmäiset pari vuotta taulukkomaksut, joihin olen nyt laittanut 100€ kuussa.

Näillä tiedoilla toivoa ei paljoa ole tarjolla. Taulukkomaksut johtavat siihen, että ensimmäiseen 2 vuoteen velka ei käytännössä lyhene ollenkaan. Sen jälkeen velka lyhenee, kuitenkin hitaasti johtaen siihen, että vuoden 2036 lopussa, kun velat vanhenevat, olisi velkapääomaa jäljellä 115 000€. Kuulostaa pahalta.

Asiaa muuttaa se, että olen laskenut saavani ulosoton ulkopuolella olevat velat maksettua vuoden 2023 loppuun mennessä. Niihin menee siihen asti 500€ kuussa, jos tuosta eteenpäin ohjaan tuon verran ylimääräisenä lyhennyksenä ulosottoon lyhenee velka vauhdikkaammin. Samalla toki taulukkomaksut astuvat taas kehään, 56€ maksu 670€ lyhennykseen asti. 

Näillä uusilla arvoilla velkasaldoa 2036 lopussa olisi vähän vajaa 4 000€, se kuulostaa jo huomattavasti paremmalta. Jos noita taulukkomaksuja ei menisi, niin olisi velat kuitattu jo 2036 puolivälissä, niihin kun menee näillä arvoilla reilut 11 000€ koko ulosoton aikana.

Tästä fiiliksenä sanoisin, että toivoa on, vähän ylitöitä ja kun maailma aukeaa taas, niin reissuja (päivärahoja) ja niiden kautta ylimääräisiä lyhennyksiä, niin kyllä se siitä menee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marraskuun seuranta

  Sateinen marraskuu on koittanut, tällä kertaa kävi niin että normaalilla lyhennykselläkin velka lyheni, lisäksi yksi rivi meni nollille, m...