lauantai 24. heinäkuuta 2021

Yllättävät tilastot

 Luin tuossa uutis-juttua, jossa kerrottiin, että suomessa on melkein 400 tuhatta ihmistä, joilla on maksuhäiriö merkintä, tarkalleen ottaen 389 200. Se mikä tässä tilastollisessa luvussa yllättää on se, että se on vuodessa noussut vain 300:lla. Eli tämän mukaan korona ei ole kääntynyt maksuhäiriöiksi, mikä ainakin minulle tuli yllätyksenä.

Mietin mistä tämä yllätys voi johtua, käsittääkseni kuitenkin viimeiset 10 vuotta häiriömerkinnän omaavien määrä on kasvanut tasaisesti. Voi olla toki mahdollista, että vuosien saatossa asetetut korkokatot, 2019 max. 20% ja nyt vuoden verran väliaikaisesti max. 10%, alkavat vihdoin näkyä. Osittain sitä kautta, että lainanantajat eivät voi antaa lainaa enää kenelle sattuu ja kompensoida riskiä korkealla korolla ja toisaalta niin että poskettomilla koroilla otetut lainat eivät pääse enää turpoamaan hoitamattomina enää niin nopeasti.

Toisaalta voi olla, että raja on tullut vastaan, tuo ihmismäärä tarkoittaa 8,5% suomalaisista eli jos keskimäärin loput reilu 90% hoitavat talousasiansa niin ettei merkintöjä tule, niin tuolle tasolle merkintöjen tulisi jäädäkin. Toisaalta pyörittelin päässäni tuota lukua 8,5%, sehän tarkoittaa, että otetaan mistä vain suomesta 12 ihmistä, niin yhdellä heistä pitäisi olla maksuhäiriömerkintä juuri sillä hetkellä voimassa. Tätä vasten tajuaa, että tästä asiasta ei kauheasti puhuta, sen verran monta kaveria itselläkin on ja heistä vain yhdellä tiedän olevan merkintä ja ulosotto päällä.

Toisaalta itsekin kirjoitan nimimerkin suojista, eli mikä minä olen huutelemaan, vaikka yksi kahdestatoista aika normaalia alkaa olemaankin, niin ei tästä asiasta silti avoimesti haluta huudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marraskuun seuranta

  Sateinen marraskuu on koittanut, tällä kertaa kävi niin että normaalilla lyhennykselläkin velka lyheni, lisäksi yksi rivi meni nollille, m...