maanantai 28. maaliskuuta 2022

Pientä Twistiä

 

Ulosottovelalliset pääsivät taas ääneen Hesarin jutussa, missä tarkasteltiin suomen ulosottojärjestelmää. Nythän hallitus esittää, että jatkossa olisi mahdollisuus kolmeen vapaakuukauteen vuodessa, aiemman harkinnan varaisuuden sijaan.

Jutussa Juha A. Pantzar toteaa, että vapaa kuukaudethan vain pidentävät ulosottoa. Itse olen samoilla linjoilla, että vapaakuukaudet ovat kuin krapularyyppy, auttaa hetken, mutta ei pidemmällä aikavälillä.

Sinänsä jutussa oli mielenkiintoinen ajatus tulojen keskittämisestä vapaa kuukausille, jolloin saisi kaiken itselleen ja jos ko. kuukauden tulot olisivat isommat niin hyvä niin. Jos esimerkiksi pystyy itse vaikuttamaan koska ylityöt yms. maksetaan ulos voisi tällä vältellä ulosottoa. Ainut missä itse näkisin tuon järkeväksi olisi ulosoton ulkopuolisten velkojen nopeampi hoitaminen, jotta mahdollisimman nopeasti päästäisiin siihen tilaan, että kaikki velat kulkevat ulosoton kautta ja voisi keskittyä niihin.

Tutkijaryhmä tutki tätä aihetta ja ehdotti monenlaisia muutoksia systeemiin, ei kuitenkaan vapaakuukausien lisäämistä. Jos tuohon tutkimukseen haluaa porautua tarkemmin, se löytyy netistä.

Kaiken kaikkiaan näyttää, että jo valmiiksi monimutkaiseen systeemiin ollaan tuomassa uutta twistiä, jolla saadaan jotain aikaan, mutta ei tarpeeksi, kun oikeasti pitäisi tarttua härkää sarvista ja muokata koko systeemi uusiksi alusta alkaen.

2 kommenttia:

 1. Selailin tuon tutkimuksen pääpiirteissään läpi. Vaikuttaa tosiaan siltä että monimutkaisesta himmelistä tehdään vielä monimutkaisempi.

  Nuo vapaakuukaudet on yksi asia mitä olen usein pohtinut. Omilla tuloilla vapaakuukausia ei automaattisesti saa vaan niitä pitää erikseen hakea ja ulosottoviranomainen arvioi onko vapaakuukaudelle perusteita vai ei. Muutaman vapaakuukauden olen vuosien varrella saanut, mutta suurin osa hakemuksista on hylätty.
  Vapaakuukausien hyvänä puolena on se, että saa edes yhden kuukauden ajan elää kuten "normaali ihminen" eli voi jopa käydä ulkona syömässä tai ostaa jonkun uuden tarvittavan kodinkoneen/vaatteen tms.
  Huonona puolena korkoa kertyy vapaakuukaudelta normaalisti 800 euroa ja tämän ylimääräisen koron maksamiseen menee muutama kuukausi.

  VastaaPoista
 2. Ymmärsin näin että jatkossa noita vapaa kuukausia saisi hakemalla, eli arviointi ja rajoitukset lähtee pois. Mutta tosiaan jos ajatus on oikeasti maksaa velat pois niin ottamalla kolme vapaa kuukautta vuoteen ei pääoma paljoa lyhene.

  Lohduttavana sanana tuolla uutisessa oli että: Samalla selvitetään ulosottojärjestelmän uudistamista.
  Eli ehkä joskus sitten pannaan koko järjestelmä uusiksi, mutta siihen asti väännetään aina uusi kerros vanhojen päälle, himmeli vain kasvaa.

  VastaaPoista

Marraskuun seuranta

  Sateinen marraskuu on koittanut, tällä kertaa kävi niin että normaalilla lyhennykselläkin velka lyheni, lisäksi yksi rivi meni nollille, m...